Nakonektana poezija: pesniški video + poezija v živo

Home
HAPPENING
Nakonektana poezija: pesniški video + poezija v živo
11
Branje:
Peter Semolič: Druga obala
Ana Pepelnik: Pod vtisom
Zvok:
Saša Spačal: 2311
Videi:
Saša Spačal in Lucija Stupica: Prebivaka otoka
Gorazd Krnc in Peter Semolič: Shotokan
Maja Smrekar in Ana Pepelnik: Tehno

 

15. 12. 2015 ob 20. uri v Pocket Theatru (Rimska 2a, nasproti Galerije Equrna v Ljubljani)
Nakonektana poezija je trajni projekt, ki povezuje vizualno, zvočno umetnost in poezijo v nove oblike umetniškega izraza. Skozi žive dogodke in kratke filme umetniki in pesniki sodelujejo pri dinamiziranju poezije in mešanju različnih umetniških zvrsti.
Video poezija ni ilustracija pesmi, pač pa enakovredno spajanje zvoka, gibljivih podob in besed, ki vsak na svoji ravni pripomorejo k atmosferi kratkega umetniškega filma. Ogledali si boste projekcijo treh pesniških filmov, nastalih s sodelovanjem video umetnic/ka in pesnic/ka.
V živo pa vam bosta pesmi iz svojih novih knjig prebirala Peter Semolič (Druga obala) in Ana Pepelnik (Pod vtisom). Za zvočno sliko dogodka bo skrbela Saša Spačal s svežim albumom 2311.
Vabljeni! Vstop brezplačen, knjigi / album naprodaj.
___________________________________________
Video umetnici/k:
Gorazd Krnc (r. 1973) je študiral slikarstvo ter diplomiral in magistriral iz videa na ALUO v Ljubljani. Sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah na Japonskem, v Senegalu, Južni Koreji, Braziliji, ZDA in Evropi. Delal je na lokalnih televizijah, trenutno pa predava na Fakulteti za dizajn v Ljubljani.
Maja Smrekar je diplomirala iz kiparstva na ALUO v Ljubljani. Pri umetniškem delu jo zanimajo koncept življenja, povezovanje humanističnih in naravoslovnih znanosti, raziskovanje preteklosti in sodobnosti ter vzpostavljanje diskurzov o možnih realnostih v prihodnosti. Prejela je več mednarodnih nagrad.
Saša Spačal deluje na presečišču bioarta, intermedijske in zvočne umetnosti. Zanima jo vzpostavljanje povezav med tehnološkimi in biološkimi organizmi, ki reflektirajo stanje, v katerem se človek vmešča v ekosistem kot eden izmed elementov in ne kot suveren. Razstavljala in nastopala je na prizoriščih kot so Ars Electronica (Linz), Mednarodni trienale sodobne umetnosti (Peking), Cynetart (Dresden), Eyebeam (New York) in drugod. Za delo Myconnect je prejela častno omembo na Ars Electronica Prix.
Pesnici/k:
Ana Pepelnik (r. 1979) je pesnica in prevajalka. Izdala je štiri pesniške zbirke in prevaja ameriško poezijo. Je špikerica na neodvisnem Radiu Študent in raziskovalka glasu v številnih dogodkih, recimo v mednarodnem projektu Metropoetica, še največkrat pa kot tretje kolo zasedbe CPG.
Peter Semolič (r. 1967) je študiral splošno jezikoslovje in sociologijo kulture na FF v Ljubljani. Piše poezijo, prozo, radijske igre, esejistične in publicistične članke ter prevaja iz angleščine, francoščine, srbščine in hrvaščine. Do zdaj je objavil trinajst samostojnih pesniških zbirk in za svoje delo prejel več nagrad.
Lucija Stupica (r. 1971) je pesnica, publicistka in oblikovalka interierjev, ki je za svojo poezijo prejela več nagrad. Izdala je tri pesniške zbirke, njene prevedene knjige so izšle v štirih državah. Sooblikovala je Festival Pranger. Živi na švedskem otoku Oaxen, Stockholm.
Večer soorganizirata Pocket Theatre Studio in Zavod Gulag.