DELAVNICA KONKRETNE, DIGITALNE IN VIDEO POEZIJE / CONCRETE, DIGITAL AND VIDEO POETRY WORKSHOP

Home
HAPPENING
DELAVNICA KONKRETNE, DIGITALNE IN VIDEO POEZIJE / CONCRETE, DIGITAL AND VIDEO POETRY WORKSHOP
100
Pričetek 11. novembra ob 17. uri; vsi trije sklopi delavnice potekajo ob isti uri ob torkih. Najboljše izdelke video poezije bomo objavili na spletni strani in predvajali na festivalu video poezije.
1. del / Potencialna in najdena poezija / 2 srečanji po 4 ure
Spoznavanje osnovnih značilnosti konkretne poezije;
Praktično oblikovanje tekstov v okviru dveh sodobnih smeri konkretnega pesništva: potencialne in najdene poezije (found poetry)
Na delavnici nas jezik ne bo zanimal kot sredstvo za sporočanje, temveč kot objekt: tako vizualna kot zvočna materialna plat jezika. Potencialno poezijo razvija znamenita francoska umetniška skupina Oulipo. Pri najdeni poeziji se bomo posvetili tako obdelani kot neobdelani najdeni pesmi. Delo bo potekalo skozi posebej pripravljene vaje. Cilja sta dva: spoznavali bomo pesniško tradicijo, ki je za marsikoga nova in drugačna od tiste, znotraj katere se povečini dogaja sodobno pesništvo, ter že zato vznemerljiva. V okviru delavnice oblikujete tekste, ki jih boste uporabili v drugem delu delavnice.
Mentorja: Peter Semolič in Nina Medved
2. del / Digitalna poezija / 2 srečanji po 2 uri
Seznanjanje z digitalno literaturo, njenimi specifikami, zgodovino in sedanjostjo;
Uporaba preprostega programa za pisanje spremenljive digitalne poezije
Na drugem srečanju bo sledila literarna analiza digitalnih pesmi udeležencev, nadaljnji razvoj digitalne poezije iz prvega sklopa ter objava izdelkov na internetu.
Mentor: Jaka Železnikar
3. del / Pesniški video / 3 srečanja po 3 ure
Spoznavanje metod za ustvarjanje izvirnega video dela;
Snemanje, montaža in oblikovanje kratkega umetniškega videa v navezavi na poezijo
Na delavnici bomo spoznali predprodukcijske, produkcijske in postprodukcijske faze ustvarjanja ter preko njih tehnike in tehnologije, ki so nam na voljo, da bi lahko premislili, posneli in predstavili na spletu lastno video delo z nizkoproračunskimi sredstvi. Osredotočili se bomo na pomembnost same ideje, oziroma konceptualizacije, premišljeno strategijo snemanja z uporabo materialov, ki so nam pri roki, in uporabo spletnih distribucijskih kanalov kot predstavitvenih možnosti videa. Na delavnici bomo vizualizirali govorjeno ali/in pisano poezijo oziroma avdiovizualizirali poetično.
Mentor: Gorazd Krnc

Prijava in informacije: info@gulag.si / 031.635.083 / www.gulag.si
Prostor: Zavod Gulag, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana / Soba 612, 6. nadstropje
Cena: 50 eu / 40 eu za dijake, študente in brezposelne.
Obvezna oprema: prenosni računalnik / zaželene so preproste kamere, fotoaparati in pametni telefoni s kamero
Delavnica je primerna za vse starosti od 16. leta dalje, za izkušene pesnike in začetnike. Dobrodošel je tudi že posnet material.