Čajanka za sodobno umetnost N27: Knjiga umetnika (Artist Book)

Home
HAPPENING
Čajanka za sodobno umetnost N27: Knjiga umetnika (Artist Book)

ČAJANKA ZA SODOBNO UMETNOST N27: Knjiga umetnika (Art book)

Zopet oživljamo Čajanke za sodobno umetnost z namenom spodbujanja diskurza in refleksije sodobne vizualne umetnosti, tako kritiške kot dialoga med umetniki in publiko. Prvič vas vabimo na pogovor o knjigi umetnika (Artist book).

IMG_0293b

Knjige umetnika so umetniška dela, realizirana v obliki knjige. Pogosto se reproducirajo v manjših izdajah, čeprav so včasih narejene tudi kot edinstven primerek. Imajo široko paleto oblik, vse od rokopisov oziroma kaligrafskega oblikovanja do različno vezanih zloženk, posameznih listov v škatlah, zvitkov ter drugih tiskanih in vezanih polah. Kljub umetniški uporabi v preteklosti, je knjiga umetnika predvsem pojav osemdesetih let prejšnjega stoletja, v zadnjih letih pa se je produkcija še povečala, saj so tehnologije lažje dostopne in bolj raznovrstne ter tiskarske in oblikovalske storitve ekonomsko ugodnejše.
O tem, kaj pojmujejo kot knjigo umetnika in kje je tista vez med fascinacijo nad knjigami nasploh ter uporabo knjige kot artefakta vizualne umetnosti, se bodo pogovarjali: Tanja Lažetič, vizualna umetnica, ki med drugim pri svojem delu uporablja fotografijo ter jo tudi ureja v knjige, Breda Škerjanec, kustosinja Mednarodnega grafičnega centra ter vodja Študijskega kabineta, ki je namenjen poglobljenemu raziskovanju umetniških publikacij; Marko Drpič, tipograf, tiskar, oblikovalec in vodja festivala Tiporenesansa, na katerem lahko vsak izdela svojo knjigo. Pogovor bo vodil in povezoval Zoran Srdić Janežič, vizualni umetnik, kritik in tudi sam avtor več knjig avtorja.

Informacije

2. april 2013 ob 19. uri v Knjigarni Behemot, Mestni trg 5, Ljubljana
Gosti: Tanja Lažetič, Breda Škerjanec, Marko Drpič
Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag
Koprodukcija: Knjigarna Behemot, KUD Mreža
STAREJŠE ČAJANKE / OLDER TEA PARTIES