Maja Vidmar & Alja Adam: Delavnice kreativnega pisanja – Gita joga

Home
HAPPENING
Maja Vidmar & Alja Adam: Delavnice kreativnega pisanja – Gita joga
Ustvarjalni proces pisanja je v 4 dnevni delavnici prepleten z elementi geštalt terapije in jogijske prakse. Gita joga uči, kako se lucidno spoprijeti z lastnim ustvarjalnim procesom, kako prepoznati »avtentičen glas« znotraj sebe in »zatipati« tisto vsebinsko področje, ki se dotika subjektivne, notranje izkušnje. Prebujene vsebine se bomo učili ubesediti, uporabiti kot snov v pesmi, zgodbi, eseju ali celo v znanstvenem članku. Kreativni proces je hkrati proces notranje rasti in samozavedanja. Delavnice dajejo še poseben poudarek skupinski dinamiki, interakciji med udeleženkami in udeleženci, tako skozi vaje geštalt terapije, kot tudi znotraj samega procesa branja besedil in debat o literarnem ustvarjanju.

deklica z nalivko_web

Ustanoviteljici programa, pesnici Maja Vidmar in Alja Adam ugotavljata, da so pisanje, joga in terapija neločljivo povezani, vse tri dejavnosti nam namreč omogočajo širše in globlje odpreti prostore našega bivanja in se osredotočiti na pomene, ki so povezani z ustvarjalnim delom naše osebnosti. Kreativnost  pomeni ustvarjanje pogojev za zdrav način delovanja v odnosu do sebe in do okolice. »Pisatelj kot tak ni bolnik, ampak prej zdravnik, zdravnik samega sebe in sveta« (G. Deleuze).
Jogijska praksa (vadba izbranih asan, dihalne tehnike in meditacije) sproža kreativnost, tako da odpira blokade, energetske zastoje v telesu, in nas uči, kako umiriti miselne vrtnice in se osredotočiti na eno samo točko zaznave. S prilagojenimi tehnikami je mogoče vstopiti v snov in v blokade pisanja. Jogo in geštalt terapijo pa ne uporabljava zgolj kot predpripravo na pisanje, temveč tudi kot sredstvo za odkrivanje najglobljih vsebin in simbolov, ki omogočajo potopitev v prostor osebne ustvarjalnosti. »Osebno je namreč najbolj politično«, je točka prevrata, ki omogoča oblikovanje različnih pozicij izrekanja, na tak način pa poziva k dialogu.

Za koga?

Na delavnicah se bodo udeleženke in udeleženci seznanili z različnimi zvrstmi umetniškega pisanja, s poudarkom na pesniškem jeziku. Delavnice so namenjene vsem, ki že pišejo ali pa bi radi pisali (ne glede na njihov poklic in izobrazbo), tako tistim, ki ustvarjajo znotraj znanstvenega polja in želijo obogatiti svoj besedni zaklad, kot tistim, ki jim je pesniški jezik blizu in bi radi nadgradili svoje znanje, in tudi tistim, ki iščejo nov izraz svoje kreativnosti in rasti.
Pisanje je neomejeno premikanje v okviru omejenega telesa jezika. Premikanje, naj bo še tako drobno, mi pomeni živost, omejenost v neomejenosti pa izziv in užitek. Pisanju dajem na razpolago vso svojo malo zgodbo in se hkrati umikam iz nje. Ta sproščena akrobatska pozicija me osvobaja za izbiro, ki ni tesnobna, je radovedno igriva.
Maja Vidmar, pesnica, ki se že vrsto let izobražuje v geštalt terapiji
Pisanje zame pomeni biti blizu izvira, blizu resnic, ki niso zgolj moje, pomeni odstiranje odvečnega, lažnega, trivialnega, blodnega in bolečega, zato da bi lahko zagrizla v bistvo.
Alja Adam, pesnica, literarna teoretičarka, učiteljica joge

Informacije

Čas: 2 vikenda: 5. In 6. April / 10. in 11. Maj / od 9.30 do 17. ure
Prostor: Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana / Soba 612, 6. nadstropje
Cena: 120 eur
Dodatne informacije in prijave: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag www.gulag.si
Tel: 031677258 ali 041989516