OTVORITEV RAZSTAVE / Gorazd Krnc, Zoran Srdić Janežič: The empire strikes back & forward / Imperij vrača udarec naprej

Home
HAPPENING
OTVORITEV RAZSTAVE / Gorazd Krnc, Zoran Srdić Janežič: The empire strikes back & forward / Imperij vrača udarec naprej
Projekt Empire strikes back & forward je zamišljen kot ponavljajoč se, večletni razstavni opus, v katerem bodo vzpostavili dialog vizualni umetniki z ožjega in širšega območja Evrope. Zanimajo jih zgodovinske, kulturne, eksistencialne ter politično aktualne teme v okolju, ki nas hkrati združuje in deli. V prvi samostojni, zaokroženi razstavi letos je umetniški razmislek namenjen refleksiji vojn na področju Slovenije: spričo stoletnice 1. svetovne vojne, petdesetletnice 2. svetovne vojne ter rimskih vojn v času Emone. Gorazd Krnc in Zoran Srdić Janežić sta uporabila zgodovinsko temo za razmislek o nasilju in njegovi posledici: Razčlovečenju.

web-koncna-1

Vprašanje obiskovalcev na otvoritvi se je najbolj pogosto glasilo: ‘Zakaj je med lutkami, ki jih gledalec lahko prebiča in nosijo oznake: HOMO, IZBRISANI, POLITIK, ČEFUR, LJUBLJANČAN, BREZPOSELEN itd. – tudi OTROK? Očitno nam je bolj razumljivo, če se nasilje izvaja nad politično izpostavljenimi skupinami kot so izbrisani ali homoseksualci, kot pa nad otroci. Ravno tem opredelitvam, ki že spadajo v domeno politične (ne)korektnosti pa se umetnik upira in s premikanjem tarče nasilja namiguje, da lahko kdorkoli (izmed nas) postane njegova žrtev.
Kipi iz blaga so na prvi pogled nenevarni, igrivi in humorni, vendar ni bojno polje z mrtvimi vojaki, odrezanimi deli teles, črevesjem in razmetanim orožjem prav nič blaga slika. Skrajno nasilje vseh vojn Zoran Srdić Janežič navidezno lahkotno združuje s ‘civilnim’, družbenim in domačim nasiljem. Vsem je skupno razčlovečenje. Takšna je tudi Emona na kovinskih slikah Gorazda Krnca: očarljive in namišljene podobe starega mesta z razglednic so na hladnem nosilcu izpraznjene ljudi oz. se ti pojavijo zgolj kot madež, kapljajoča forma, neresnični. Ostajajo zidovi, arhitektura, vsakdanji predmeti prebivalcev Emone. In naš odsev – odsev sedanjih prebivalcev v kovini, slike nam vračajo pogled in podobo, trgajo se, luknjajo in kapljajo ter nas s tem sublimno napeljujejo na spoznanje o prirejeni sliki zgodovine kot konstrukcije.
Povezave do visokoresolucijskih fotografij: Bojno polje Dva vojščaka Obraz Uho Ženska v modrem Stopnišče Klop Grad Glavi Otrok

Informacije:

Otvoritev: 2. junij 2014 ob 20. uri (do 22. junija), Zgodovinski atrij, Mestna hiša v Ljubljani
Vodstvo umetnikov po razstavi: 21. junij ob 20. uri (Poletna muzejska noč)
Produkcija: Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag, Mestna občina Ljubljana

*****

Opening: at 8 pm on 2 June (until 22 June 2014), Historical Atrium, Ljubljana Town Hall
Guided tour by the artists: at 8 pm on 21 June (Museum Summer Night)
The artivistic comment on the society of Ljubljana, reaching back to ancient Emona, is conceived by the painter and video artist Gorazd Krnc in collaboration with the sculptor and intermedia artist Zoran Srdić Janežič. Both of them embrace the media and convincingly master the form. Despite the classic formats of painting and sculpture, they still manage to transform and surprise with their humour. The paintings on steel look ‘heavy’, while the sewn fabric figures give the impression of ‘light’ and playful matter. They both dynamise the viewer’s relationship towards these unusual vehicles of artistic ideas. The artists reflect seemingly minor situations of the fleeting, absurd and common to comment on what should be deeper values of our civilisation.
Production: Institute for Arts Gulag, City of Ljubljana