NAKONEKTANA POEZIJA: PESNIŠKI VIDEO / CONNECTED POETRY: VIDEO : Short films, made to present the atmosphere of a poem through visual and sound

Home
NAKONEKTANA POEZIJA: PESNIŠKI VIDEO / CONNECTED POETRY: VIDEO

NAKONEKTANA POEZIJA: PESNIŠKI VIDEO / CONNECTED POETRY: VIDEO

Nakonektana poezija je trajni projekt, ki povezuje vizualno, zvočno umetnost in poezijo v nove oblike umetniškega izraza. Skozi žive dogodke in kratke filme umetniki in pesniki sodelujejo pri dinamiziranju poezije in mešanju različnih umetniških žanrov.
Video poezija ni ilustracija pesmi, pač pa enakovredno spajanje zvoka, gibljivih podob in besed, ki vsak na svoji ravni pripomorejo k atmosferi kratkega umetniškega filma. Na razstavi so predstavljeni prvi trije kratki filmi, nastali s sodelovanjem video umetnice/ka in pesnice/ka: Gorazd Krnc in Peter Semolič: Shotokan; Saša Spačal in Lucija Stupica: Prebivaka otoka; Maja Smrekar in Ana Pepelnik: Tehno.
Projekcije kratkih pesniških videov bodo prikazane na otvoritvi, ogledati pa si jih bo mogoče tudi v času razstave na dvorišču Layerjeve hiše.

Sodelujoči:

Gorazd Krnc (r. 1973) je študiral slikarstvo ter diplomiral in magistriral iz videa na ALUO v Ljubljani. Sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah na Japonskem, v Senegalu, Južni Koreji, Braziliji, ZDA in Evropi. Delal je na lokalnih televizijah, trenutno pa predava na Fakulteti za dizajn v Ljubljani. Maja Smrekar (r. 1978) je diplomirala iz kiparstva na ALUO v Ljubljani. Pri umetniškem delu jo zanimajo koncept življenja, povezovanje humanističnih in naravoslovnih znanosti, raziskovanje preteklosti in sodobnosti ter vzpostavljanje diskurzov o možnih realnostih v prihodnosti. Prejela je več nagrad. Saša Spačal je umetnica, ki deluje na presečišču bioarta in intermedijske umetnosti. Razvija več različnih projektov, ki se osredotočajo na raziskovanje vmesnikov med tehnološkimi in biološkimi organizmi v sodelovanju z Galerijo Kapelica, Multimedijskim centrom Kibla in Ljudmilo. Ana Pepelnik (r. 1979) je pesnica in prevajalka. Izdala je tri pesniške zbirke in prevaja ameriško poezijo. Je špikerica na neodvisnem Radiu Študent in raziskovalka glasu v številnih dogodkih, recimo v mednarodnem projektu Metropoetica, še največkrat pa kot tretje kolo zasedbe CPG. Peter Semolič (r. 1967) je študiral splošno jezikoslovje in sociologijo kulture na FF v Ljubljani. Piše poezijo, prozo, radijske igre, esejistične in publicistične članke ter prevaja iz angleščine, francoščine, srbščine in hrvaščine. Do zdaj je objavil trinajst samostojnih pesniških zbirk in za svoje delo prejel več nagrad. Lucija Stupica (r. 1971) je pesnica, publicistka in oblikovalka interierjev, ki je za svojo poezijo prejela več nagrad. Izdala je tri pesniške zbirke, njene prevedene knjige so izšle v štirih državah. Sooblikovala je Festival Pranger. Živi na švedskem otoku Oaxen, Stockholm.

////

Zvrst / Genre: Projekcija kratkih filmov

Kje / Where: Layerjeva hiša, Kranj / 100. Mlade rime, Menza pri koritu, Ljubljana / Reka v Ljubljani – Poiesis, Hostel Celica, Ljubljana / Pocket Theatre, Ljubljana

Kdaj / When: 9. 9. 2015 / 29. 9. 2015 / 28. 11. 2015 / 15. 12. 2015

Video umetniki / Video artists: Gorazd Krnc, Maja Smrekar, Saša Spačal

Pesniki / Poets: Ana Pepelnik, Peter Semolič, Lucija Stupica

Filmi / Films: Shotokan (Krnc & Semolič), Tehno (Smrekar & Pepelnik), Sprehajalka otoka (Spačal & Stupica)

Produkcija / Production: Zavod Gulag

Koprodukcija / Coproduction: Layerjeva hiša / Galerija stolpa Šklovec

Projekt je podprla Mestna občina Kranj. The project was supported by City municipality Kranj.